17/12/2024

Concertgebouw Brugge wil verduurzamen aan de hand van een fotovoltaïsche gebouwschil

Concertgebouw Brugge wil verduurzamen aan de hand van een fotovoltaïsche gebouwschil

Het Concertgebouw Brugge, een iconisch kunstencentrum in de historische stad Brugge, bereidt zich voor op een vernieuwend project: het verduurzamen van de gevel door middel van esthetisch geïntegreerde PV-panelen. Ingenium, gespecialiseerd in innovatieve en duurzame oplossingen, staat het Concertgebouw bij als adviseur en partner in dit ambitieuze proces.

Een unieke kans voor duurzame innovatie in erfgoedcontext

Met zijn markante terracotta gebouwschil van circa 10.000 m², vormt het Concertgebouw een architectonisch hoogtepunt en een internationaal erkend Flanders Heritage Venue. De huidige renovatie biedt een uitzonderlijke gelegenheid om duurzame technologieën zoals Building Integrated Photovoltaics (BIPV) te integreren. Deze technologie maakt het mogelijk om fotovoltaïsche panelen te verwerken in de bouwstructuur, met respect voor het erfgoed en het behoud van de uitstraling van het gebouw.

Ingenium biedt advies en begeleiding

Ingenium speelt een cruciale rol in dit project door het Concertgebouw te ondersteunen in de conceptfase en marktverkenning. Ingenium stelde een gedetailleerde conceptnota op, waarin technische, financiële en esthetische vereisten werden vastgelegd. Daarnaast ontwikkelden we een aftoetsingskader om verschillende voorstellen en mogelijkheden te evalueren. Hierbij ligt de nadruk op technische, financiële en  esthetische haalbaarheid. Elk voorstel kan worden geïntegreerd in het evaluatiemodel om objectief te bepalen welke oplossing het beste aansluit bij de behoeften van het Concertgebouw.

Met deze voorbereidingen helpt Ingenium het Concertgebouw Brugge een solide basis te leggen voor het vinden van een geschikte partner. Samen streven we naar innovatieve en duurzame oplossingen die zowel functioneel als visueel naadloos opgaan in het unieke karakter van het gebouw.

Impact op lokaal en internationaal niveau

Dit project draagt niet alleen bij aan het opwekken van hernieuwbare energie en het verlagen van de CO2-voetafdruk van het Concertgebouw. Het stelt ook een belangrijk voorbeeld voor andere erfgoedlocaties. Door te laten zien hoe fotovoltaïsche technologie in stedelijke en historische contexten kan worden toegepast, wordt een grote potentie voor hernieuwbare energie in dergelijke gebieden ontsloten.

Bovendien maakt het Concertgebouw Brugge zich sterk om als living lab te fungeren, waarin kennis en ervaring rondom BIPV-oplossingen kunnen worden gedeeld. De ambitie reikt verder dan Brugge alleen; het project wil een hefboom zijn voor een bredere toepassing van deze technologie in Vlaanderen en daarbuiten.

Een oproep aan innovatieve partners

Het Concertgebouw roept aannemers, fabrikanten, architecten, studiebureaus en energie-experts op om deel te nemen aan dit vooruitstrevende project. Samen met de Stad Brugge, Vlaanderen en Vlaio zoekt het naar een innovatiepartnerschap dat kan bijdragen aan de realisatie van een nieuwe gebouwschil met geïntegreerde BIPV-technologie en optimale isolatie.

Dit project is een kans om niet alleen bij te dragen aan de energietransitie en klimaatdoelstellingen, maar ook aan een nieuw hoofdstuk in het behoud van historisch erfgoed door middel van duurzame innovatie.

Interesse? Bekijk hier de e-tender voor een fotovoltaïsche oplossing voor de gebouwschil van Concertgebouw Brugge.

Téléchargements

Aucun élément n'a été trouvé.

Contactez notre expert

Eddy De Baets

Nouvelles connexes

Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable
sous les feux de la rampe
11/3/2024

Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable

Le site de la Bijloke à Gand, chargé d'une histoire riche et d'une architecture variée, représente un défi unique dans la quête d'un avenir durable. La diversité de l'utilisation, de la propriété et de l'âge des bâtiments sur le site fait de l'optimisation énergétique et du chauffage sans énergie fossile une tâche complexe. Néanmoins, la ville de Gand et la Hogeschool Gent ont uni leurs forces pour élaborer un plan bien pensé, en accordant une attention particulière au contexte historique et à la valeur patrimoniale des bâtiments.
Les institutions patrimoniales peuvent-elles également appliquer des mesures d'économie d'énergie ?
sous les feux de la rampe
Aucun élément n'a été trouvé.
27/1/2023

Les institutions patrimoniales peuvent-elles également appliquer des mesures d'économie d'énergie ?

La facture d'énergie reste-t-elle un point sensible pour vous aussi ? C'est également le cas des institutions du patrimoine culturel qui gèrent des collections. En raison de la nécessité de prendre soin des collections, ces institutions ne peuvent pas toujours appliquer des mesures d'économie d'énergie. En effet, les différentes pièces de collection ont un "climat préféré". Ce climat préférentiel garantit la bonne conservation des pièces de collection pour les générations futures.
Le KMSKA rouvre ses portes après 11 ans de travaux de restauration et d'agrandissement.
sous les feux de la rampe
20/9/2022

Le KMSKA rouvre ses portes après 11 ans de travaux de restauration et d'agrandissement.

Le 24 septembre 2022, le Musée royal des Beaux-Arts (KMSKA) a rouvert ses portes. Le musée a fermé ses portes en 2011 pour une restauration complète et une extension. Ingenium a assisté la société de facilités du Autorité flamand pendant le processus d'achèvement.