20/1/2020

Le CMPE de De Nekker est cité comme "bonne pratique" dans le cadre d'Interreg Europe

Le CMPE de De Nekker est cité comme "bonne pratique" dans le cadre d'Interreg Europe

Le CMPE (contrat de maintenance et de performance énergétique) élaboré par Ingenium pour le parc de sports et de loisirs De Nekker a été repris comme "bonne pratique" dans la base de données d'Interreg Europe.

Tot stand komen OEPC De Nekker

De provincie Antwerpen wil een lange termijn OEPC voor het onderhoud van de technische installaties van De Nekker, met een gegarandeerde daling in het energie- en waterverbruik. Het provinciaal domein De Nekker omvat zowel binnen als buiten sportfaciliteiten en een groot nieuwbouw zwembad.

Bovenop het behalen van de energie- en waterbesparingen, wil De Nekker ook het beheer en onderhoud van de technische installaties en de site verbeteren. De aangestelde contractant staat in voor het behalen van de vooropgestelde comforteisen, het opzetten en opvolgen van een energiemonitoring platform, het onderhoud en de implementatie van energiebesparingsmaatregelen.

De contractant wordt betaald met o.a. het budget dat uitgespaard wordt door de gerealiseerde besparingen en gebruikt dit ook voor de financiering van de energiebesparingsmaatregelen.

Ingenium stond als studiebureau de provincie Antwerpen bij in het aanbestedingsproces bestaande uit: opmaak bestek, contract, onderhandelingen en gunning. De contractant werd gekozen aan de hand van de economisch meest voordelige offerte. En dit op basis van volgende criteria:

  • Energie- en waterbesparingen
  • Onderhoudskosten
  • Actieplan energie- en waterbesparingen
  • Actieplan onderhoud
  • Actieplan duurzaamheid

Gegarandeerd succes

Het contract garandeert een jaarlijkse CO2 besparing van 174 ton (24% elektriciteit- en 4% gasbesparing) dankzij een WKK-installatie, zonnepanelen en kleine energiebesparende maatregelen. Net als een jaarlijkse verbruiksdaling van 4.825 m² drinkbaar water dankzij een omgekeerd osmose systeem.

Dit heeft de provincie Antwerpen niets gekost, de investeringen worden betaald door de behaalde besparingen.

OEPC

Bij een OEPC wordt er één partij aangesteld, de ESCO (energy service company), voor de studie, implementatie en onderhoud van de technische installaties. De geplande besparingen worden contractueel vastgelegd voor een bepaalde periode. Binnen de periode van het contract worden de investeringen door de ESCO terugbetaald met het budget dat uitgespaard wordt door de gerealiseerde energiebesparing. Het kost de opdrachtgever dus geen euro extra. Wanneer de termijn van het contract verlopen is, is elke winst voor de opdrachtgever zelf.

Interreg Europe

Interreg Europe is een onderdeel van de EU en helpt regionale en lokale overheden in Europa om een beter beleid te ontwikkelen. Ze doen dit door oplossingen te delen met als doel dat overheidsinvesteringen, innovaties en implementatie-inspanningen leiden tot een geïntegreerde en duurzame impact op mens en omgeving.

Meer info? Contacteer onze expert onderhoud en commissioning Kenny Vancompernolle - kenny.vancompernolle@ingenium.be

Téléchargements

Aucun élément n'a été trouvé.

Contactez notre expert

Kenny Vancompernolle

Nouvelles connexes

VEKA fait appel à Ingenium pour la mise à jour de l'étude sur le niveau E optimal en termes de coûts pour les nouveaux bâtiments non résidentiels
sous les feux de la rampe
Aucun élément n'a été trouvé.
23/5/2024

VEKA fait appel à Ingenium pour la mise à jour de l'étude sur le niveau E optimal en termes de coûts pour les nouveaux bâtiments non résidentiels

Pour l'Agence flamande de l'énergie et du climat (VEKA), Ingenium a récemment achevé l'étude sur les niveaux optimaux de coûts dans la nouvelle construction de bâtiments non résidentiels. Les conclusions ne sont pas seulement utiles pour le gouvernement, mais nous permettent également de fournir des conseils encore plus rapides et plus précis à nos clients.
Anvers explore l'énergie géothermique dans les espaces publics pour un chauffage durable
sous les feux de la rampe
14/4/2024

Anvers explore l'énergie géothermique dans les espaces publics pour un chauffage durable

Pour atteindre ses objectifs en matière de développement durable, la ville d'Anvers s'est pleinement engagée dans les réseaux de chaleur urbain. Ces réseaux de chaleur constituent une solution durable pour le chauffage des bâtiments de la ville. Cependant, tous les sites d'Anvers ne se prêtent pas à la mise en place de tels réseaux de chaleur.
Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable
sous les feux de la rampe
11/3/2024

Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable

Le site de la Bijloke à Gand, chargé d'une histoire riche et d'une architecture variée, représente un défi unique dans la quête d'un avenir durable. La diversité de l'utilisation, de la propriété et de l'âge des bâtiments sur le site fait de l'optimisation énergétique et du chauffage sans énergie fossile une tâche complexe. Néanmoins, la ville de Gand et la Hogeschool Gent ont uni leurs forces pour élaborer un plan bien pensé, en accordant une attention particulière au contexte historique et à la valeur patrimoniale des bâtiments.