Chez Ingenium et Industrium, nos experts en énergie réalisent de nombreuses études pour rendre les bâtiments et sites existants et nouveaux aussi durables que possible. Dans cet article, nous présentons quelques options intéressantes pour votre bâtiment.

Verplichte haalbaarheidsstude alternatieve technieken

Allereerst is er de verplichte haalbaarheidsstudie alternatieve technieken. Deze studie wordt opgelegd door de Vlaamse Overheid voor nieuwe gebouwen met een nuttige vloeroppervlakte van meer dan 1.000 m². Daarin onderzoeken we een aantal alternatieve duurzame technieken zoals warmtepompen, zonnepanelen, biomassaverwarming, … afhankelijk van het type gebouw. Op vraag van de klant kunnen we ook verder gaan dan de wettelijke minimum eisen voor deze studie en kunnen we heel wat duurzaamheidsscenario’s op een rijtje zetten, tot bijvoorbeeld klimaatneutrale gebouwen, klaar voor de toekomst en klaar voor de uitfasering van fossiele brandstoffen.

Energieaudit

In een energieaudit geven we een meer diepgaand inzicht in het energieverbruik van een bestaand gebouw, site of proces om zo te komen tot een energieverdeling. We gaan vervolgens op zoek naar interessante opportuniteiten om dit specifiek energieverbruik te reduceren en te verduurzamen.

Haalbaarheidsstudie

Via een haalbaarheidsstudie onderzoeken we de mogelijke energiebesparing en de rendabiliteit van één of meerdere afgesproken specifieke energiebesparende ingrepen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van het schrijnwerk van het gebouw, integratie van een warmtepomp, recuperatie van aanwezige restwarmte, plaatsen van zonnepanelen op het dak of op restruimte,… In dit type van studie kunnen we ook kijken naar de effecten op het comfort van de gebouwgebruikers, bijvoorbeeld op basis van een dynamische gebouwsimulatie.

Energiemasterplan

In een energiemasterplan gaan we heel wat verder. Daarin zetten we voor bestaande gebouwen of sites een visie uit om op een overzichtelijke en duurzame manier de bestaande infrastructuur (verwarming, koeling, ventilatie, SWW-productie, elektrische infrastructuur,…) uit te breiden. We maken een gefaseerd stappenplan op hoe we dit doel stap voor stap kunnen bereiken. Uitbreidingsplannen van een gebouw of een site bieden vaak belangrijke opportuniteiten om ook een duurzame visie te realiseren voor de bestaande gebouwen. We stellen het doel eerst helder en brengen de huidige installaties en het energieverbruik in kaart. Vervolgens kijken we zeer breed naar de mogelijkheden van de bouwschil, gefaseerd aanpassen of vervangen van de bestaande installaties, hergebruik van restwarmte, integratie van lokale hernieuwbare energie, koppelkansen met omliggende gebouwen of sites,… We koppelen hier tenslotte een investeringsplan aan vast, en bepalen het energetische en financiële potentieel van dit stappenplan. Ook voor nieuw te realiseren gebouwen, sites, stadswijken,… verlenen we advies rond de conceptvorming van (gefaseerde) duurzame technische infrastructuur.

Zowel voor nieuwbouw als voor bestaande gebouwen of sites kunnen we bovendien specifiek kijken naar wat de mogelijkheden zijn om volledig fossielvrij te verwarmen en de nodige stappen hiernaartoe (studie fossielvrij verwarmen), of breder naar hoe een gebouw CO2-neutraal zou kunnen zijn (studie CO2-neutraliteit).

Energieplan

Een energieplan is een verplichte studie voor energie-intensieve vestigingen met een jaarlijks primair energieverbruik van meer dan 0,1 PJ. Dit energieplan moet om de vier jaar geactualiseerd worden. In dit type studie brengen we de huidige installaties en het energieverbruik in kaart. We stellen maatregelen voor die het energieverbruik reduceren, en bepalen de energiebesparing en de rendabiliteit hiervan. De zeer rendabele energiebesparende maatregelen moeten ook verplicht worden uitgevoerd.

Wanneer een energie-intensieve vestiging een wijziging voorziet met een jaarlijks primair verbruik van 10 TJ, dan is er voor deze wijziging eveneens een energiestudie nodig om aan te tonen dat deze wijziging zo duurzaam mogelijk gebeurt. Ingenium en Industrium beschikken over een aantal aanvaarde energiedeskundigen voor dit type van studies.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg van wat we allemaal doen! Elke studie van welk type dan ook wordt met zorg op maat voor u samengesteld en is sterk afhankelijk van de lokale context, de sector, het type en de leeftijd van het gebouw of de site en de specifieke vraag van de klant.

Contacteer gerust onze energie-experts voor meer informatie. Zij gaan graag samen met u aan de slag om uw gebouwen of site te verduurzamen met een studie op maat van uw behoeften.

Téléchargements

Aucun élément n'a été trouvé.

Contactez notre expert

Nouvelles connexes

VEKA fait appel à Ingenium pour la mise à jour de l'étude sur le niveau E optimal en termes de coûts pour les nouveaux bâtiments non résidentiels
sous les feux de la rampe
Aucun élément n'a été trouvé.
23/5/2024

VEKA fait appel à Ingenium pour la mise à jour de l'étude sur le niveau E optimal en termes de coûts pour les nouveaux bâtiments non résidentiels

Pour l'Agence flamande de l'énergie et du climat (VEKA), Ingenium a récemment achevé l'étude sur les niveaux optimaux de coûts dans la nouvelle construction de bâtiments non résidentiels. Les conclusions ne sont pas seulement utiles pour le gouvernement, mais nous permettent également de fournir des conseils encore plus rapides et plus précis à nos clients.
Anvers explore l'énergie géothermique dans les espaces publics pour un chauffage durable
sous les feux de la rampe
14/4/2024

Anvers explore l'énergie géothermique dans les espaces publics pour un chauffage durable

Pour atteindre ses objectifs en matière de développement durable, la ville d'Anvers s'est pleinement engagée dans les réseaux de chaleur urbain. Ces réseaux de chaleur constituent une solution durable pour le chauffage des bâtiments de la ville. Cependant, tous les sites d'Anvers ne se prêtent pas à la mise en place de tels réseaux de chaleur.
Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable
sous les feux de la rampe
11/3/2024

Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable

Le site de la Bijloke à Gand, chargé d'une histoire riche et d'une architecture variée, représente un défi unique dans la quête d'un avenir durable. La diversité de l'utilisation, de la propriété et de l'âge des bâtiments sur le site fait de l'optimisation énergétique et du chauffage sans énergie fossile une tâche complexe. Néanmoins, la ville de Gand et la Hogeschool Gent ont uni leurs forces pour élaborer un plan bien pensé, en accordant une attention particulière au contexte historique et à la valeur patrimoniale des bâtiments.