21/10/2021

Typistenzaal Brepols: moderne technieken en authentieke elementen gaan hand in hand.

Typistenzaal Brepols: moderne technieken en authentieke elementen gaan hand in hand.

Het gebouw met de imposante voormalige dactylozaal is nu een plek waar kunstacademies zich kunnen ontplooien. Samen met WIT architecten zijn we er in geslaagd om de moderne technieken op een subtiele, onzichtbare manier te integregen en zo de authenticiteit van het monument te bewaren.

Drukkerij Brepols, een van de bekendste drukkerijen van Turnhout, verhuisde naar een nieuwe locatie buiten de stad. Zo kwam de historische site vrij en werd ze een plaats voor cultuur.

De nieuwe site

Centraal in dit plan is de realisatie van een nieuwe kunstacademie die twee bestaande academies (enerzijds muziek, woord en dans; anderzijds beeldende kunsten) bijeenbrengt in één nieuwe school.

De academie moet de reconversie waarmaken van twee waardevolle gebouwen van de drukkerij. Het als monument geklasseerd kantoorgebouw uit het interbellum zal de centrale functies van de school en een ruime polyvalente kunstenhal herbergen.

Een fabriekshal met karakteristieke betonstructuur uit dezelfde periode wordt gerenoveerd tot ateliers voor de afdelingen beeldende kunsten. Een sprekende nieuwbouw voorziet in performante lokalen voor de afdelingen muziek, woord en dans.

Bij het ontwerp van de nieuwe academie gaat bijzondere aandacht naar de layout van de circulatieruimte. Er wordt naar gestreefd om een puur functioneel schema te overstijgen: de circulatieruimte is meer dan de strikt noodzakelijke gangen om de verschillende lokalen te ontsluiten. Er wordt ruimte gemaakt voor ontmoetingsplekken met verschillende sferen. Op niveau 1 wordt plaats gemaakt voor een rondgang als ‘interne agora’, een centrale ruimte waar alle kunsten bijeenkomen en van waaruit de trajecten naar de verschillende deeldisciplines vertrekken.

Het ontwerp voor de nieuwe stedelijke kunstacademie van Turnhout streeft ernaar om - zowel in het deel reconversie als in het deel nieuwbouw - de geest van de gerecupereerde drukkerijgebouwen te laten spreken. Zo wordt de hele academie bedacht als een ‘creatieve fabriek’ waar een rationele en tegelijk opvallende structuur, samen met een ritmiek in geveloplossingen en lichtinval, de ruimtes typeren.

(Bron: Wit Architecten)

Voor meer info kan je terecht bij Eddy De Baets: 050/40 45 30 of via eddy.debaets@ingenium.be.

Téléchargements

Aucun élément n'a été trouvé.

Contactez notre expert

Eddy De Baets

Nouvelles connexes

Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable
sous les feux de la rampe
11/3/2024

Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable

Le site de la Bijloke à Gand, chargé d'une histoire riche et d'une architecture variée, représente un défi unique dans la quête d'un avenir durable. La diversité de l'utilisation, de la propriété et de l'âge des bâtiments sur le site fait de l'optimisation énergétique et du chauffage sans énergie fossile une tâche complexe. Néanmoins, la ville de Gand et la Hogeschool Gent ont uni leurs forces pour élaborer un plan bien pensé, en accordant une attention particulière au contexte historique et à la valeur patrimoniale des bâtiments.
Les institutions patrimoniales peuvent-elles également appliquer des mesures d'économie d'énergie ?
sous les feux de la rampe
Aucun élément n'a été trouvé.
27/1/2023

Les institutions patrimoniales peuvent-elles également appliquer des mesures d'économie d'énergie ?

La facture d'énergie reste-t-elle un point sensible pour vous aussi ? C'est également le cas des institutions du patrimoine culturel qui gèrent des collections. En raison de la nécessité de prendre soin des collections, ces institutions ne peuvent pas toujours appliquer des mesures d'économie d'énergie. En effet, les différentes pièces de collection ont un "climat préféré". Ce climat préférentiel garantit la bonne conservation des pièces de collection pour les générations futures.
Le KMSKA rouvre ses portes après 11 ans de travaux de restauration et d'agrandissement.
sous les feux de la rampe
20/9/2022

Le KMSKA rouvre ses portes après 11 ans de travaux de restauration et d'agrandissement.

Le 24 septembre 2022, le Musée royal des Beaux-Arts (KMSKA) a rouvert ses portes. Le musée a fermé ses portes en 2011 pour une restauration complète et une extension. Ingenium a assisté la société de facilités du Autorité flamand pendant le processus d'achèvement.