24/10/2022

L'UZ Leuven, campus de Gasthuisberg, sur la voie d'un campus sans énergie fossile

L'UZ Leuven, campus de Gasthuisberg, sur la voie d'un campus sans énergie fossile

Le campus hospitalo-universitaire de Gasthuisberg a été construit à la fin des années 1970 et est depuis chauffé par une très grande chaufferie centrale de 42 MW alimentée au gaz naturel. Cette chaufferie est l'une des plus grandes chaufferies non industrielles de notre pays. reseau de chaleur Tous les bâtiments du campus de l'UZ Leuven et une partie des bâtiments de la KU Leuven sont chauffés par une chaudière interne, à une température d'environ 130 °C. Vu l'âge de cette chaufferie, il était temps de la rénover.

Ingenium begeleidde UZ Leuven in het vormen van hun toekomstvisie omtrent deze stookplaats. Deze toekomstvisie was noodzakelijk om het vermogen van de toekomstige stookplaats en de te hanteren technologieën vast te kunnen leggen. Zou het nodige ketelvermogen groeien of dalen? Dit was een van de belangrijke vragen waarop een antwoord nodig was.

In 2006 maakten Ingenium en Deerns reeds een masterplan op om de warmte- en koudeproductie om nieuwe en gerenoveerde gebouwen grotendeels te verduurzamen. Dit masterplan was onder andere gebaseerd op het clusteren van warmte- en koudeproductie enerzijds en anderzijds de warmte- en koudevraag zo duurzaam mogelijk invullen met onder andere warmte van warmtepompen op basis van warmterecuperatie uit de koelinstallaties, geothermie en WKK-warmte. Alle bouwprojecten sinds 2006 maakten reeds gebruik van deze vastgelegde principes. De centrale stookplaats nam echter nog een belangrijke plaats in deze concepten in. Door de gewijzigde randvoorwaarden en een gewijzigde klimaatcontext was deze visie dus aan een belangrijke update toe.

Tijdens een drietal workshops werden ideeën uitgewisseld tussen de energie-experts van Ingenium en de ingenieurs van UZ Leuven. Er werd onder andere een longlist opgesteld met mogelijke warmteproductietechnieken om te bekijken welke duurzame en hernieuwbare alternatieven er zijn voor een stookplaats in een ziekenhuiscampus van deze schaalgrootte. Na het conceptueel uitwerken van meerdere scenario’s werd de knoop doorgehakt na goedkeuring van de directie: Er zal op termijn definitief afgestapt worden van deze stookplaats op basis van fossiele brandstoffen.

De oude heetwaterstookketels van 12.5 MW in de stookplaats. Foto: Ingenium

Nieuwe geplande gebouwen zullen niet meer aansluiten op het fossiele warmtenet op de site. Via warmtepompcentrales, die telkens een grote gebouwencluster bedienen, zullen deze gebouwen worden voorzien van warmte en koude die volledig duurzaam door warmtepompen worden geproduceerd. Deze warmtepompen zullen als warmtebron gebruik maken van een combinatie van warmterecuperatie van de koelinstallaties, geothermie en de buitenlucht.

Ook voor de bestaande, oudere gebouwen op de campus wordt door UZ Leuven een renovatiemasterplan uitgewerkt met een belangrijke focus op het thermisch isoleren van de gebouwschil en het toepassen van warmterecuperatie in de ventilatielucht. Tenslotte zullen de vastgelegde principes ook voor deze gerenoveerde gebouwen worden toepast. Zo kan men stapsgewijs meer en meer gebouwen afkoppelen van de fossiele stookplaats en het interne warmtenet op de site en geleidelijk aan overstappen op duurzame warmtepomptechnologie.

Een koel- en warmtecentrale in opbouw: Energiecentrale 8. Foto: Ingenium

Vous souhaitez en savoir plus sur ce projet ? Contactez Joris Dedecker au 050 40 45 30 ou joris.dedecker@ingenium.be.

Téléchargements

Aucun élément n'a été trouvé.

Contactez notre expert

Joris Dedecker

Nouvelles connexes

Le plan énergétique ou l'audit énergétique est une tâche obligatoire pour de nombreux hôpitaux
sous les feux de la rampe
24/10/2023

Le plan énergétique ou l'audit énergétique est une tâche obligatoire pour de nombreux hôpitaux

Avec l'entrée en vigueur de la nouvelle réglementation (renforcée) pour les entreprises à partir de fin 2022, les organisations sont tenues, désormais plus souvent qu'auparavant, de disposer d'un plan énergétique ou d'un audit énergétique déclaré conforme. Les hôpitaux sont également majoritairement couverts par ces nouvelles réglementations.
Le plan directeur global pour l'énergie permet à le Ziekenhuis Oost-Limburg oriental de passer progressivement aux sources d'énergie renouvelables
sous les feux de la rampe
19/2/2024

Le plan directeur global pour l'énergie permet à le Ziekenhuis Oost-Limburg oriental de passer progressivement aux sources d'énergie renouvelables

Le campus Sint-Jan à Genk, qui fait partie de Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), dispose aujourd'hui d'une surface d'environ 100 000 m². À terme, l'hôpital prévoit plusieurs autres expansions. Plusieurs nouveaux bâtiments, dont un parking, un nouveau bloc critique, un nouveau bâtiment énergétique, un nouveau bloc de soins, ... seront ajoutés au site.
Créer pas à pas un campus sans énergie fossile ? La KU Leuven est déjà sur la bonne voie !
sous les feux de la rampe
2/3/2023

Créer pas à pas un campus sans énergie fossile ? La KU Leuven est déjà sur la bonne voie !

Outre l'hôpital universitaire, le campus du Gasthuisberg comprend un grand nombre de bâtiments de la KU Leuven destinés à la recherche et à l'enseignement à la faculté de médecine.