ASTER permet également aux locataires sociaux d'accéder à l'énergie solaire flamande bon marché
Après un projet pilote, ASTER cv lancera en septembre le plus grand projet de panneaux solaires jamais réalisé en Flandre : des installations seront installées sur 50 000 logements sociaux. Quelque 150 000 résidents de logements sociaux auront ainsi accès à l'énergie solaire produite sur leur propre toit. Ingenium est étroitement impliquée dans ce projet et assiste ASTER en tant que consultant pour de nombreuses questions techniques, tant lors de la conception, de la compétition, de la due diligence technique que lors du développement ultérieur.
Enorm onbenut potentieel
De sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen beschikken over een enorm zonnepotentieel: op meer dan 58.000 gebouwen met ruim 90.000 woningen kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Dat dit nauwelijks gebeurde, had diverse oorzaken. Zo kunnen sociale huurders niet zelf investeren in zonnepanelen, omdat het dak niet hun eigendom is. De sociale huisvestingsmaatschappijen hadden in het verleden dan weer niet de wettelijke mogelijkheid om de investeringskost door te rekenen aan de sociale huurders die het voordeel hebben van de zonnestroom.
Aster CV
Daarom richtte de sociale huisvestingssector eind 2020 met steun van de Europese Investeringsbank de coöperatieve vennootschap ASTER op. “Met ASTER willen we als sociale huisvesters inzetten op een lagere energiefactuur voor onze sociale huurders en een aanzienlijke bijdrage leveren aan een beter klimaat in Vlaanderen. ASTER wil de huisvestingsmaatschappijen, en in de toekomst de woonmaatschappijen, maximaal ontzorgen bij de installatie, het beheer en het onderhoud van zonnepaneleninstallaties op sociale woningen,” vertelt Etienne Audenaert, voorzitter van ASTER cv en directeur van WoonAnker Waas.
De oprichting van ASTER cv werd mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking van verschillende experten, energiemakelaar Enbro, Ingenium, financieel advieskantoor Rebel Advisory en advocaten Equator en Eubelius, en gecoördineerd door de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH).
Grote uitrol
De afschaffing van de terugdraaiende teller maakte een grondige bijsturing van het terugverdienmodel van ASTER nodig en zorgde voor vertraging van de grootschalige uitrol. Deze zomer is de installatie nu echt van start gegaan. Nadat in augustus proefinstallaties op een 30-tal woningen in Temse en Herentals worden geplaatst en de operationele processen werden uitgetest, installeert EnergyVision in de komende 4 jaar bijna 400.000 zonnepanelen op de daken van meer dan 50.000 sociale woningen. Deze investering van 150 miljoen euro kan binnen de huidige aanbesteding worden uitgebreid tot maximaal 400 miljoen euro, goed voor 1 miljoen zonnepanelen tegen midden 2026.
Goedkope elektriciteit
Met de stijgende energieprijzen dreigt in Vlaanderen energie-armoede. Het financieel model van ASTER stelt echter de sociale huurders centraal. “Met ASTER slagen we erin om de 50.000 sociale woningen van de eerste fase te voorzien van zonnestroom die 25 tot 30 procent goedkoper is dan het huidige sociale dagtarief, en tot 40 procent goedkoper dan de commerciële elektriciteitstarieven,” vertelt Sven Van Elst, algemeen directeur van ASTER. Het ASTER-model werkt onafhankelijk van subsidies en groenestroomcertificaten.
Energiedelen onderzoeken
Zonne-installaties zijn echter niet op álle 170.000 sociale woningen in Vlaanderen mogelijk. Soms staat er hoogbouw in de weg, zijn er technische obstakels, of is het dak niet optimaal gericht. Ingenium onderzoekt samen met ASTER de mogelijkheden om via energiedelen toch alle sociale huurders de kans te geven om te genieten van goedkope Vlaamse zonnestroom.
Meer weten over onze rol in dit project? Neem contact op met Hannes Stubbe via 050 40 45 30 of hannes.stubbe@ingenium.be.
Over energiedelen verscheen eerder dit nieuwsbericht.