11/5/2021

Verplichte laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen – Waarmee rekening houden?

Verplichte laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen – Waarmee rekening houden?

La popularité des véhicules électriques est montée en flèche au cours de l'année écoulée. L'infrastructure de recharge doit impérativement suivre cette évolution. C'est pourquoi l'Autorité flamand impose des normes minimales pour les nouveaux projets de construction et les rénovations importantes. Les bâtiments existants devront également être équipés de bornes de recharge d'ici 2025. Quels sont les éléments à prendre en compte lors de l'installation de ces bornes et pour se préparer à des normes plus strictes à l'avenir ?

Verplicht: wat nu en wat later?

De nieuwe Vlaamse wetgeving is een omzetting van Europese richtlijnen over de verplichting om laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen te voorzien. Ze is van toepassing op 3 situaties:

  • Nieuwbouw of ingrijpende renovatie van gebouwen die niet voor bewoning bestemd zijn, minstens 10 parkeerplaatsen tellen, en waarvan de bouwvergunning na 11 maart 2021 is ingediend. Hier moeten onmiddellijk verplicht 2 laadpunten worden voorzien. In een later stadium moet het bovendien mogelijk zijn om 1 op 4 parkeerplaatsen van laadinfrastructuur te voorzien.
  • Nieuwbouw of ingrijpende renovatie van gebouwen die wel bewoning als bestemming hebben, minstens 2 parkeerplaatsen tellen, en waarvan de bouwvergunning ook na 11 maart 2021 is ingediend. Hier is er geen onmiddellijke verplichting, maar moet het mogelijk zijn om in een later stadium álle parkeerplaatsen van laadinfrastructuur te voorzien.
  • Alle bestaande gebouwen die niet voor bewoning bestemd zijn en meer dan 20 parkeerplaatsen tellen, moeten tegen 1 januari 2025 minimaal 2 laadpunten hebben. Minstens na 3 jaar worden de aantallen opnieuw geëvalueerd.

Als niet voldaan wordt aan deze wetgeving, kan het Vlaams Energieagentschap (VEA) boetes opleggen die oplopen tot 2.000 euro per laadpunt.

Praktische tips

Naast de verplichting om laadpunten te plaatsen, is er dus ook de uitgebreidere verplichting om nu al de installatie van (bijkomende) laadpalen in de toekomst mogelijk te maken. Je voorziet daarvoor best meteen de nodige ruimte en de juiste infrastructuur.

  • Het is aangewezen om een apart elektrisch bord voor de laadinfrastructuur te installeren. De grootte moet minstens voorzien zijn op het verplicht aantal laadpunten in die specifieke situatie (zie hoger). Op het bord moet er – per laadpunt! – minstens plaats zijn voor een vermogenautomaat, een differentieelautomaat type B en een kWh-teller. Soms zitten er ook andere toestellen in het bord, dus dimensioneer beter wat groter dan te klein.
  • Bij een groot aantal laadpunten kan je uiteraard voorzien om gefaseerd meerdere borden te plaatsen. Zorg daarbij minstens voor voldoende ruimte voor de elektrische borden en de transfo(‘s).
  • Van de kabel naar het elektrisch bord voor de laadinfrastructuur wordt de diameter best gedimensioneerd op het vermogen dat in de toekomst nodig zal zijn. Of er al of niet gebruik zal worden gemaakt van een slimme sturing van het afgegeven vermogen, kan hierbij al van in het begin worden ingecalculeerd.
  • Naar elk laadpunt moeten ook kabelgoten en/of wachtbuizen worden voorzien. Hou hierbij rekening met het feit dat er naast sterkstroomkabels ook telkens een UTP-kabel moet worden voorzien. Gezien de vele mogelijkheden qua bekabeling, is het soms beter deze pas te voorzien bij het plaatsen van het laadpunt zelf. De kabels hoef je dus niet meteen te plaatsen, maar zorg dat je ze nadien wel gemakkelijk kan bijtrekken aan de hand van de nodige kabelgoten en/of wachtbuizen.

Deze aanbevelingen zijn volgens ons een minimum om niet enkel aan de huidige nieuwe wetgeving te voldoen, maar ook om op een vlotte en efficiënte manier nu en in de toekomst de nodige laadinfrastructuur te installeren en/of uit te breiden.

Met duurzaamheid in ons DNA geven we uiteraard ook zélf het goede voorbeeld. Op de parking van ons kantoor in Brugge kunnen bezoekers en medewerkers al sinds najaar 2020 hun wagen elektrisch bijtanken aan onze laadpalen die gevoed worden met groene stroom. Binnenkort zal dit ook voorzien worden op de parking in ons kantoor te Gent. Benieuwd naar onze ervaringen?

Welke impact heeft de laadpalenverplichting op jouw gebouwen en welke lessen trekken we uit onze eigen laadinfrastructuur? Neem contact op met Emmanuel Vierstraete voor meer info en advies: 050 40 45 30 of emmanuel.vierstraete@ingenium.be,

Téléchargements

Aucun élément n'a été trouvé.

Contactez notre expert

Emmanuel Vierstraete

Nouvelles connexes

VEKA fait appel à Ingenium pour la mise à jour de l'étude sur le niveau E optimal en termes de coûts pour les nouveaux bâtiments non résidentiels
sous les feux de la rampe
Aucun élément n'a été trouvé.
23/5/2024

VEKA fait appel à Ingenium pour la mise à jour de l'étude sur le niveau E optimal en termes de coûts pour les nouveaux bâtiments non résidentiels

Pour l'Agence flamande de l'énergie et du climat (VEKA), Ingenium a récemment achevé l'étude sur les niveaux optimaux de coûts dans la nouvelle construction de bâtiments non résidentiels. Les conclusions ne sont pas seulement utiles pour le gouvernement, mais nous permettent également de fournir des conseils encore plus rapides et plus précis à nos clients.
Anvers explore l'énergie géothermique dans les espaces publics pour un chauffage durable
sous les feux de la rampe
14/4/2024

Anvers explore l'énergie géothermique dans les espaces publics pour un chauffage durable

Pour atteindre ses objectifs en matière de développement durable, la ville d'Anvers s'est pleinement engagée dans les réseaux de chaleur urbain. Ces réseaux de chaleur constituent une solution durable pour le chauffage des bâtiments de la ville. Cependant, tous les sites d'Anvers ne se prêtent pas à la mise en place de tels réseaux de chaleur.
Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable
sous les feux de la rampe
11/3/2024

Le site de la Bijloke à Gand : une transformation énergétique pour un avenir durable

Le site de la Bijloke à Gand, chargé d'une histoire riche et d'une architecture variée, représente un défi unique dans la quête d'un avenir durable. La diversité de l'utilisation, de la propriété et de l'âge des bâtiments sur le site fait de l'optimisation énergétique et du chauffage sans énergie fossile une tâche complexe. Néanmoins, la ville de Gand et la Hogeschool Gent ont uni leurs forces pour élaborer un plan bien pensé, en accordant une attention particulière au contexte historique et à la valeur patrimoniale des bâtiments.